3. Παρακολούθηση μέσω Εφαρμογής (application) τηλεφώνου

Με έναν αγαπητό φίλο και εξαίρετο προγραμματιστή είχαμε την ιδέα να δημιουργήσουμε μία mobile εφαρμογή που θα υποστηρίζει μία συνεχή διαδραστική σχέση ιατρού-ασθενούς. Μετά από αρκετό καιρό σήμερα υλοποιήσαμε αυτήν την ιδέα και έχουμε την χαρά να σας παρουσιάσουμε μία πρωτότυπη, εξειδικευμένη και πολύ απλή εφαρμογή (android), την οποία θα κατεβάζει δωρεάν ο ασθενής στο κινητό του ή στο tablet. Εφόσον πάρει την συγκατάθεση του θεράποντος ιατρού θα μπορεί να καταγράφει καθημερινές μετρήσεις όπως αρτηριακή πίεση, παλμούς, οξυγόνο αίματος, σάκχαρο, σωματικό βάρος κ.α. Συγχρόνως θα μπορεί να καταχωρεί με μία απλή φωτογραφία διάφορες άλλες εξετάσεις όπως αίματος, υπερήχους κοιλίας, καρωτίδων, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου κ.α. Όλα αυτά ελέγχονται από αντίστοιχη εφαρμογή που διαθέτει αποκλειστικά ο θεράπων ιατρός, όπου θα δίνονται ανάλογα γραπτές ή και προφορικές μέσω τηλεφώνου οδηγίες.

 Με σεβασμό πάντα στον ασθενή αλλά και στον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας τονίζω ότι η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής γίνεται στα πλαίσια πρωτογενούς - δευτερογενούς πρόληψης, τακτικού καρδιολογικού ελέγχου και ΠΟΤΕ για επείγουσες καταστάσεις όπου απαιτείται άμεση παρέμβαση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Επίσης δεν θα αντικαταστήσει ΠΟΤΕ την ουσιώδης διαπροσωπική σχέση με τους ασθενείς μου, καθώς θα αποτελεί απλά ένα επιπλέον βοηθητικό εργαλείο στην λειτουργία του ιατρείου.

  Συνεπώς δεν χρειάζεται να έρχεστε επανειλημμένα στο ιατρείο για να δείχνετε τις πιέσεις που καταγράψατε ή τις εξετάσεις που κάνατε (αίματος, υπερήχους κ.α), γλιτώνοντας έτσι την ταλαιπωρία της μετακίνησης. Συγχρόνως  προστατεύουμε εσάς αλλά και τον χώρο του ιατρείο από την έκθεση στον ιό COVID-19 και τον κίνδυνο διασποράς του.

Στόχος είναι η διαρκής επαφή ιατρού-ασθενούς με τον συνδυασμό προγραμματισμένης εξέτασης στο ιατρείο και τακτικής παρακολούθησης μέσω της εφαρμογής μας. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι το τηλέφωνό μου θα βρίσκεται όπως πάντα ανοιχτό στη διάθεση του καθενός.